Yrityskaupoissa rikottiin ennätyksiä vuonna 2017

Tunnen suurta ylpeyttä siitä, että saan työskennellä yrityskauppojen parissa. Näiden projektien läpivieminen on samaan aikaan mukaansatempaavalla tavalla mielekästä sekä motivoivalla tavalla haastavaa. Monien ihmisten kuulee puhuvan, että työssä ei kahta samanlaista päivää olekaan. Varmaan tämä pitää hyvinkin paikkansa monillakin eri aloilla, mutta yrityskauppa-alalla päivien vaihtelevuus on kyllä hyvin konkreettista. Olen selvästikin oikealla alalla, kun toisinaan melko pitkistäkin päivistä huolimatta työnteko tuntuu mukavalta. Eikä ylpeyttä alavalintaani kohtaan yhtään vähennä se, kun eri medialähteistä saa lukea siitä, miten paljon alalla riittää töitä. Vuonna 2017 rikottiin TE-keskuksen Yrityskauppatilaston mukaan taas yrityskauppojen kappalemäärässä yhdeksän vuoden ennätys. Edellisen kerran vastaava taso saavutettiin vuonna 2008. Alla hieman tarkemmin graafia, miltä viimeisten vuosien tilastot ovat näyttäneet.

Alkaneen vuoden 2018 ennusteista yrityskauppojen suhteen olen törmännyt muutamiin arvioihin, mutta mikään niistä ei ennakoi, että alkanut vuosi tulisi olemaan yhtään huonompi kuin vuosi 2017. Kauppalehden julkaiseman arvion mukaan tästä vuodesta on lupa odottaa vielä vilkkaampaa yrityskauppavuotta jo pelkästään siksi, koska päättyneen vuoden kaupoista yli neljännes tehtiin vuoden viimeisellä neljänneksellä. Normaalisti vuoden viimeinen neljännes on yrityskauppojen osalta vuoden hiljaisin kvartaali. Enkä kyllä minäkään uskaltaisi antaa tällaisessa markkinatilanteessa näkemystä, jossa määrät olisivat laskemaan päin, ainakaan vielä. Seuraava talouden taantuma varmasti jossain vaiheessa taas eteemme tulee ja se aikanaan sitten vaikuttaa suoraan (ja välillisesti) siihen, minkä verran ostajia on markkinoilla liikenteessä. Mutta en oikein jaksa ymmärtää sitä, että tällaista asiaa lähdetään etukäteen maalailemaan. Nyt myytävää riittää ja ostajia on runsaasti. Lähitulevaisuus näyttää hyvältä ja nautitaan siitä tilanteesta, kaikille alalla riittää Suomessa kyllä töitä niin pitkään kun trendi on nykyisen kaltainen. Moni varmaan miettii, että mitä pienempiä ajureita tämän noususuhdanteen takana on muita kuin pelkkä talouden yleinen noususuhdanne. Siihenkin minulla on kyllä oma näkemykseni, mutta palataan niihin vaikka seuraavassa blogissani. Paiskitaan nyt vaan töitä.

Ja noihin nousu- ja laskusuhdanteisiin liittyen vielä, kun se laskusuhdanne jossakin vaiheessa väistämättä tulee, niin ei se sitä työn tekemistä silti muuta yhtään epämukavammaksi. Töitä riittää silloinkin, varsinkin niille, jotka sen ansaitsevat. Tieto siitä, että tällainen aika odottaa jossakin vaiheessa edessämme, pitää huolen siitä, että ainakin meillä PJ Maalla prosessit ja asiakastyytyväisyys ovat sillä tasolla, että saamme auttaa asiakkaitamme myös jatkossa.

Asiakastyytyväisyydestä ja -kokemuksista puheenollen, valitsimme meille loppuvuodesta ulkopuolisen riippumattoman kumppanin haastattelemaan meidän asiakaskunnasta sattumanvaraisesti valittuja asiakkaita ja kuvaamaan näitä asiakaskokemuksia videolle. Saamme käyttöömme yhteensä kolme asiakaskokemusvideota. En tiedä itsekään yhtään, millaista palautetta asiakkailta tulee, mutta pianhan se nähdään. Tulemme julkaisemaan kaikki kolme videota verkkosivuillamme ja/tai sosiaalisessa mediassa, joten kannattaa jäädä kuulolle.

Teemu Kumpulainen
Kirjoittaja on PJ Maa Partners Oy:n osakas, yrityskauppias ja kokenut pk-yritysten liiketoiminnan kehittäjä

Lähteet: Kauppalehti, Talouselämä