Lomilta töihin – entä jos tekisit sellaista, mitä oikeasti haluat?

Jos lomalta töihin palaaminen tuntuu ankealta, olisiko ehkä syytä harkita, haluaisitko sittenkin tehdä nykyisen työsi sijasta jotain muuta? Mitä jos markkinoilla olisi tarjolla jotain sellaista, missä itse pääsisit vaikuttamaan ja kehittämään yrityksen toimintaa? Vai onko ehkä itselläsi mielessä kiinnostava toimiala tai koet, että sinulla olisi osaamista jalostettavaksi johonkin muuhun liiketoimintaan?

Ihminen viettää töissä noin 1700 tuntia vuodessa. Sen ajan käyttäminen itseään innostavaan ja motivoivaan tekemiseen on varmasti jokaiselle mielekkäin vaihtoehto. Jos motivoidut toimimisesta yrityksessä, jota voit itse viedä eteenpäin ja vaikuttaa sen kehittymiseen, voi yrityksen ostaminen olla mahdollinen vaihtoehto. Yrityskaupan kautta voit itse olla vaikuttamassa siihen, millainen toimija yrityksestä kehittyy ja tuoda omaa osaamistasi osaksi yrityksen toimintaa. Joka neljäs omistajaa vaihtava yritys muuttuu nykyisin kaupan jälkeen kasvuyritykseksi.

Erot uuden yrityksen perustamisen ja toimivan yrityksen ostamisen välillä ovat merkittäviä. Jälkimmäisen voi lähtökohtaisesti olettaa sisältää toimivaksi todennetun liikeidean, kannattavan liiketoiminnan, olemassa olevan asiakaskunnan ja asiansa osaavan henkilöstön. Kokonaisuudessaan on selvää, että riskit olemassa olevan ja perustettavan yrityksen välillä painivat eri sarjoissa.

Suomessa tehdään vuosittain noin 2 000 – 3 000 yrityskauppaa ja yrityskauppojen määrä on ollut merkittävästi nousussa. Yrityskauppojen euromääräinen kasvu oli viime vuonna peräti 46 prosenttia ja kappalemääräisestikin kasvua oli 21 prosenttia (Finnvera).

Yritysostoista kiinnostuneiden on turha pelästyä kauppahintoja suhteessa omiin säästöihin, vaan ensin kannattaa selvittää mitä rahoitusvaihtoja on olemassa. Finnveran mukaan parhaassa tapauksessa miljoonan euron yrityskaupan voi järjestellä jopa lähes kokonaan ulkoisella rahoituksella, jos säästöstä löytyy 25 000 euroa.

Mikäli mahdolliset uudet tuulet ja yrityskaupat ovat ajankohtaisia, ole meihin yhteydessä ja jutellaan siitä, millainen yritys voisi tulla kyseeseen.

Enna Palonen
Kirjottaja työskentelee yrityskauppoja ja rahoitusjärjestelyitä toteuttavassa yrityksessä.