Kokemuksia rahoituksesta: SNT Group

PJ Maa on ollut tukemassa SNT Groupin matkaa kohti kasvua. On hienoa huomata, kuinka yrittäjät muistavat meitä vielä vuosien jälkeenkin.

Alla Suomen Tekstiili & Muoti ry:n artikkeli aiheesta:

Kokemuksia rahoituksesta: Yksityiset sijoittajat ovat tukeneet SNT-Groupin yrityskauppoja ja kasvua

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Rahoitusopas auttaa alan yrityksiä löytämään oikeat rahoituslähteet ja -instrumentit kasvuun ja kansainvälistymiseen. Oppaassa on artikkelien lisäksi konkreettisia esimerkkejä. SNT-Groupilla on hyviä kokemuksia enkelisijoittajista.

SNT-Group on tehnyt viiden viime vuoden aikana useita yrityskauppoja, joissa konserniin on liitetty perinteikkäitä yrityksiä. Yhtiön kokemuksia yrityskauppojen rahoituksesta kerrotaan Suomen Tekstiili & Muoti ry:n Rahoitusoppaassa.

SNT-Group on perinteikäs yhtiö, joka harjoittaa tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tukku-, agentuuri- ja välitystoimintaa sekä jalostus- ja valmistustoimintaa. SNT Groupiin kuuluu esimerkiksi Suomen Nauhatehdas, joka tuottaa komponentteja ja raaka-aineita vaatetus-, jalkine- ja huonekaluteollisuudelle.

Kun SNT-Groupin toimitusjohtaja Juha Koskimäki aloitti alalla, omarahoitusta täydensivät rahoituslähteinä pankki ja Finnvera. Vuonna 2010, kun SNT Group alkoi neuvotella Suomen Nauhatehtaan kaupasta, rahoitustarve oli huomattavasti aiempaa suurempi.

– Ei sitä rahaa enää omasta pussista löytynyt. Pankki oli tulossa mukaan ja Finnvera lainaa takaamaan, mutta oman pääoman tarve oli niin suuri, että sitä oli haettava ulkopuolisilta. Pääomasijoittajien kanssa käytiin pitkään neuvotteluja, mutta ehdot tuntuivat kovilta – jopa yrittäjän toimintaa rajoittavilta, Koskimäki kertoo.

– Silloin päätimme yhtiökumppanin kanssa lähestyä PJ Maa Partnersia, joka etsii ostajia yrityksille sekä rahoittajia ja sijoittajia yrityskauppoihin. Kun pankista ei oikein saa korkoa rahoilleen, yksityishenkilöt tekevät sijoituksia myös suoraan yrityksiin. Kaupan tunnusluvuista tehtiin hieno esittely, minkä jälkeen PJ Maa lähestyi mahdollisia sijoittajia. Kiinnostuneita löytyikin. Nämä yksityiset ihmiset halusivat, että Tampereella on edelleen alan yritystoimintaa. Kaikki sijoittajamme ovat edelleen tyytyväisinä mukana, Koskimäki kertoo.

– Yksityisten sijoittajien mukaantulo on tuonut paljon uusia mahdollisuuksia. Se on hyvä asia. Tällä tavalla saa keskittyä täysin liiketoiminnan kehittämiseen ja bisneksen tekemiseen niin, ettei tarvitse koko ajan miettiä, onkohan tämän viikon raportit kirjoittamatta. Kun tähän malliin lähdimme, sovittiin, että tilanteesta tiedotetaan sijoittajille säännöllisesti ja jos tulee ongelmia, kerätään porukka kasaan ja mietitään, mitä tehdään. Mutta eipä ole tarvinnut porukkaa kutsua koolle kuin joululounaalle. Pari kertaa vuodessa meiltä lähtee isompi kooste yrityksen tunnusluvuista ja tilanteesta sijoittajille.

Kasvuhakuinen SNT-Group seuraa jatkuvasti tarkkaan, liikkuuko markkinoilla omaan liiketoimintaan sopivia yrityksiä. Konserni on kasvanut nimenomaan pienillä yrityskaupoilla.

– Vaikka omasta lähipiiristä ei jatkajaa löydy, monella eläkeikään tulevalla yrittäjällä on toive, että yritystoiminta jatkuu, Koskimäki huomioi.

Juha Koskimäki kannustaa muitakin yrittäjiä rohkeisiin rahoituskokeiluihin.

– Ei kannata aina päätyä siihen, että pankit rahoittavat ja Finnvera takaa. Kyllä Suomessa investoitavaa rahaa on, mutta kysymys on siitä, miten se löydetään. Koko ajan tulee lisää myös näitä enkelisijoittajia, jotka haluavat sijoittaa Suomeen ja uskovat, että tässä maassakin on tulevaisuutta. Rohkeita päätöksiä investointeihin, niitä tässä tarvitaan.

Alkuperäinen artikkeli täällä