Kulunut vuosi – 2K17

Kulunut vuosi 2017 oli pirkanmaalaiselle sekä suomalaiselle talouselämälle hyvä, jollei monilta osin erinomainen. Pirkanmaalla työllisyys parani merkittävästi ja isoja hankkeita vietiin eteenpäin laajalla rintamalla. Rakentaminen vauhditti Tampereen keskustan merkittävää muuttumista. Vähittäiskaupan muutos varmasti vauhdittui, etenkin ratikan rakentamisen johdosta. Tampereen keskustasta muodostunee erilainen viihdeympäristö, kunhan kansihanke, Ratinan kauppakeskus ja ratikka toimivat (jos toimivat) kokonaisuutena.

Pörssiinkin mentiin Pirkanmaalta Goforen toimesta ja edellisinä vuosina pörssiin menneet yhtiöt etenivät liiketoiminnoissaan pääosin menestyksekkäästi. Restamaxin vahvaa menoa on hienoa seurata, miten ohjataan monibrändistä menestyjää. Itse olen aina uskonut, että keskittymisellä yhteen brändiin (vrt. Icare) saavutetaan parhaat tulokset.

Jos et ymmärrä kokonaisuutta, pyri täydellisyyteen

Jätin marraskuun lopussa KHT arvon PRH:lle. Tilintarkastus jäi itseltäni taakse, ehdin olla tilintarkastuksen parissa 28 vuotta, joista 23 vuotta auktorisoituna tilintarkastaja. Tuona aikana tilintarkastus on muuttanut muotoaan lähes täydellisesti. Tilintarkastuksen rooli on muuttunut ja tilintarkastajista on enemmänkin tullut dokumentoijia. Sen sijaan, että pyrittäisiin tarkastamaan ja ymmärtämään yhtiötä kokonaisuutena, keskitytään varmistamaan oman toiminnan puhdas suoritus.

Nykyisin seuraan tilintarkastusta hallituksesta käsin. Eräässä tarkastuksessa ei päävastuullinen tilintarkastaja käynyt kertaakaan asiakkaallaan, vaan lähetti tarkastusuransa alkuvaiheessa olevat työntekijät keräämään kaiken tilinpäätösmateriaalin asiakkaalta. Heidän dokumentaationsa on varmasti täydellinen jokaisesta yksittäisestä tilinpäätöksen erästä.

Pääomasijoittajana pääsin vauhtiin kohtuullisesti. Korona Invest sijoitti vuoden aikana neljään kohdeyhtiöön. Tamperelainen Normiopaste-konserni jatkaa nyt osana Koronaa, aikoen kasvaa kotimaassa tulevana vuonna. Pirkanmaalta on haussa uusiakin kohteita. Kasvuhaluisia yrityksiä pitäisi kannustaa kasvamaan orgaanisen kasvun lisäksi yritysostoin sekä investoinnein. Tavallisesti yrittäjä toimii yksinään pankin ja Finnveran avulla, jolloin kasvu on yleensä hieman hitaampaa ja riskialtista, koska yrittäjän koko varallisuus on kyseessä, ellei siitä ole pystynyt siirtämään osaa syrjään.

Viime vuosien työurani merkittävimpiin vaiheisiin nostaisin alla mainitut asiat. Haluan kuitenkin korostaa, että mitään en ole saanut aikaan yksinäni, vaan niissä on tarvittu perhettä työkavereita ja ystäväverkostoa.

2014 Revenion muodonmuutoksessa mukana oleminen. Monialayhtiöstä terveysteknologiayhtiöksi

2015 Pikespon osakeomistuksen siirron edesauttaminen pirkanmaalaiseen omistukseen

2016 Siirtyminen pääomasijoittajaksi (takaisin 10 vuoden jälkeen).

2017 KHT arvosta luopuminen (päätöksenteon kypsyttäminen kesti muutaman vuoden).

Vuoden 2018 merkittävät päätökset on aika lailla jo tehty, mutta niistä sitten ajallaan. Jännittävää vuoden alkua kaikille muillekin!

Pekka Tammela
Kirjoittaja on kokenut yrityskauppias ja hallitusammattilainen
puh. 040 503 9009